Followers

01 May 2014

Iman Syazwan

Assalamualaikum WBT pada pembaca blog sharzandcatz..

ade pengumuman sikit..minta maaf entry Trip to Japan tak dapat nak disambung di atas sebab2 yang tak dapat di elakkan...InshaAllah akan ade jugak entry tu tapi memang lambat lagi la..harap ade yang sanggup tunggu..

dengan ini saya mengumumkan telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Iman Syazwan pada 28/04/2014 dengan berat 2.7kg...

harap maaf jika blog ni akan diupdate jarang2 pada sesiapa yang sentiasa menanti entry yang terbaru..mungkin selepas 3bulan blog nie akan aktif balik..





jom like!! =D


07 March 2014

Japan Trip : Day 2


bersambung lagi trip kite ke Jepun..kite terus bercerita je la ek..keluar je dari airport terus ke parking untuk pergi rumah kakak ipar yang terletak di Fuchu..so memang takde pakai long john dan winter coat pon still ade dalam bagasi..on the way nak ke parking memang sejukkk giler!!! sampai menggigil sebab angin time tu memang kuat sangat2!! bayangkan dekat tempat parking pon still ade salji yang masuk...

dari Haneda nak ke Fuchu amik mase yang agak lama jugak..dalam 1 ke 2 jam dan yang paling teruk kalau musim salji jalan dekat Jepun memang akan jem yang tahap berhenti sampai 15minit jugak la..so nasib baik ade GPS so abang ipar guna jalan kampung untuk cepat sampai..so better la naik train lagi cepat sampai ke destinasi..dalam perjalanan macam biasa la tido selepas makan KFC yang diseludup masuk dalam bagasi dari Malaysia..

kalau kat Jepun nak pergi toilet senang je..cari Family Mart dan mostly memang ade toilet..kat sini 7-eleven tak sepopular Family Mart..selain dari tu ade Lawson..tempat2 ni memang jual barang2 yang diperlukan macam 7-eleven kat sini dan lebih banyak barang yang kite boleh beli dan yang penting ade TOILET!!! 

gambar dekat airport..


ni gambar2 on the way nak balik Fuchu..enjoy!!! 



yang ni stesen minyak dorang..sesetengah tempat nak isi jatuh dari atas untuk jimat ruang..sangat unik.. :)
 inilah rumah kakak ipar!! dorang duduk kat apartment je..


 

 

taman permainan depan apartment dipenuhi salji putih...


lepas dah bermain-main salji aktiviti seterusnya mesti pergi hard-off!! okay sape2 yang duduk Jepun tak sah kalau tak pergi hard-off!! hard-off ni macam tempat2 bundle a.k.a barang secondhand..selain dari hard-off ade satu lagi treasure factory..same je barang2 kat dua2 tempat nie..dorg jual barang2 yang terpakai..semua jenis barang ade dari kasut,baju,handbag,basikal,barang2 rumah..nak disenaraikan memang terlampau banyak!!! 

kalau nak g dua tempat ni mostly kat area luar bandar..kalau kat bandar tokyo tu memang takkan jumpe la dua tempat nie.. hard-off & treasure factory

ape yang saya dapat?? Adidas Neo brand new!!!memang tak pernah minat kasut macam ni tapi sebab murah punye pasal dan brand new pulak tu so angkut bawak balik...beli kat treasure factory dengan harga 4,990yen = RM153..husband pulak dapat satu kasut timberland dengan harga 3,500yen = RM107
kat hard-off & treasure factory ni jugak ade banyak jual designer bag macam LV,Coach,Gucci tapi yang paling popular Coach...semua barang2 dorang memang kualiti macam baru..takdela nak jual barang secondhand tapi buruk macam kedai bundle kat Malaysia..

bayangkan bag coach boleh dapat dalam RM300 - RM500 sahaja dan macam baru..nasib baik la saya ni bukan peminat coach..memang nak amik satu tapi sabar je la...

okay abes cerita pasal shopping kite g makan pulak!!kalau g Jepun tak sah kalau tak makan SUSHI!!! 
dorang bawak makan dekat kura zushi..semua sushi kat sini harga 100yen..yang dalam pinggan warna biru je..makanan lain cas harga lain pulak..yang kitorg makan semuanya dah dimasak..tak lalu nak makan yang raw...the best kat sini mesti tempura die!! 


desert harga lain
nak order sushi guna iPad sahaja dan sushi akan dihantar ke meja anda..

yang kat bahagian bawah sushi yang boleh amik...yang kat bahagian atas tu sushi yang diorder guna iPad akan berhenti betul2 kat meja..

tu je cerita hari kedua...penat sangat...tapi enjoy..bersambung lagi hari ketiga di Jepun..


jom like!! =D


06 March 2014

Japan Trip : Day 1

Salam..bertemu lagi bersama-sama dalam Trip ke Jepun..fuhhhh...berpeluh jugak nak wat entry sebenarnya..sebab takut tak dapat nak abes sebab ade 8 hari!!! 
tak pernah pulak nak up entry pasal bercuti so blurrrr lagi macam mane nak cerita bagi best je org baca..huhu..selalu entry sikit2 je..gambar yang banyak kan??

so nak cerita hari pertama macam biasa bergerak dari Kuala Lumpur di LCCT naik Air Asia X..kite check-in awal untuk dapatkan tempat duduk dan boleh pilih la nak yang mana sebab kite tak beli seat..pukul satu dah boleh check-in dan gate bukak dalam pukul 2.30ptg jalan kaki naik plane..plane gerak dalam pukul 3ptg macam tu dan sampai di Haneda dalam pukul 10.00malam..sepatutnya sampai pukul 11.00malam tapi hari Jumaat tu sampai awal..

walaupon sampai awal..still tak boleh keluar dari plane disebabkan sebelom kitorg sampai ade snow storm dan jalan memang penoh dengan salji..dan yang bestnye duduk dalam plane hampir 4jam!!memang terseksa sangat!!!bayangkan pregnant mummy yang dah penat duduk dalam plane dan terpaksa tunggu lagi 4jam??dengan selalu nak pergi tandas dan lapar sangat2!!

selepas 4jam dorg dah clearkan jalan baru boleh masuk ke airport...tapi malangnya bagasi tak dikeluarkan lagi..so terpaksa menunggu lagi sampai pukul 7pagi baru bagasi boleh diambil...memang ni pengalaman yang paling pahit sekali sebab terpaksa tido dekat airport TANPA makanan dan minuman...memang lapar sangat2...dah la tak boleh melepasi imigresen langsung sebab bagasi still tak sampai..so pregnant mummy ni tido la kat lantai airport tue..sebab nak tahan lapar punye pasal...sepatutnye pagi ni la yang kitorg berjalan-jalan area Fuchu tapi dah tergendala..

kite share gambar sikit ek..sorry gambar tak banyak sebab tak bawak camera digital pon..semua gambar ihsan dari Ipad dan Samsung Galaxy Quattro sahaja...so kualiti gambar memang rendah... :)

Nasi Lemak Pak Nasser yang sedap!!! 
terpaksa tambah makanan lain sebab lapar..
baru landing di Haneda..tak nampak runaway langsung so terpaksa tunggu dalam plane selama 4jam!!!
Salji tengah turun..yang ais2 tu la salji..bile jatuh jadila yang putih2 tue.. :)
nampak tak ais tu?? yang tu salji dan nak cair sebab plane kan panas..
 selepas 4jam pon kitorang dibawa keluar naik bas untuk ke airport...
nampak tak salji tebal tu?? ade jugak plane yang rosak tak boleh nak gerak langsung..


Dah sampai Jepun!!!!
Inilah tempat terkandasnya kitorang sampai pukul 7pagi waktu Jepun la kan..
semua orang memang bantai tido...
pregnant mummy still bersabar duduk..tapi kul 5pagi dah baring jugak tido..tak tahan lapar.... :(
akhirnya dapat jugak amik bag dan keluar!!!!
  

ouh sebelom menamatkan entry nak share la pasal tandas jepun yang memang best!!!! tandas dorang memang bersih takde pon cleaner nak cuci2..tisu pon refill sendiri...takde la sampah merata-rata..ni contoh tandas kat airport..tandas kat train takde pulak nak amik gambar..pendek kate walaupon tandas train takde air tapi tandas takde la nak ade bau hancing or kotor sikit pon..dorang memang menjaga kebersihan sangat2...

cara nak guna tandas pon tak susah sebab first sekali kat airport ni fahamkan basic item iaitu tengok gambar dan makna dier..so lepasni kalau takde translation english dekat tandas lain kite tengok gambar dah tau untuk ape..jangan memandai-mandai tekan benda2 lain kalau takde translation takot jadi lain pulak..so time kat airport ni la nak godek ape2 pon sebab ade translation english..

Note : Tissue Toilet boleh dipam terus tau..takyah la nak buang2 kat tong sampah sebab sesetengah tempat tong sampah die kecik sangat muat2 nak masuk benda2 macam tuala wanita sahaja..kat Jepun tissue toilet boleh pam terus masuk jamban.. :)


musim sejuk tempat duduk die rase suam2 je.. :)

sekian sahaja entry untuk kali ini!!!


jom like!! =D


04 March 2014

Japan Trip Itenary

Salam kawan-kawan blog yang disayangi..sory la tak update pasal Jepun tue cepat2..sebab skrg ni still macam jet lag lagi..haha..pregnant mommy kot..so effect die lebih sikit..lepastu nak transfer gambar dan sebagainya makan mase gak sebenarnye..dengan kerja yang melambak-lambak so tak menyempat nak update entry..

so sebelom bercerita lebih lanjut pasal jalan-jalan area Jepun kenela update pasal planning sebelum berjalan kan..so nak share la pada sape2 pasni yang ade planning nak g Jepun public transport is the best korang leh guna sebab paling murah iaitu dorang punya local train..sebab kite berjalan area TOKYO sahaja so guna train biasa je..tak perlu guna bullet train sebab yang ni memang mahal dan perlu untuk travel jauh2 je..

so korang boleh guna google maps untuk cari tempat yang korang nak pergi dan guna website JORUDAN untuk tau charges train sebab dekat Jepun die tak guna nama tempat untuk beli tiket train..so kene tau berapa amount tiket yang kite kene beli untuk pergi satu tempat ke satu tempat..yang ni memang penting tapi korang boleh tanye penjaga train dan dorang InshaAllah mostly boleh faham English..tapi kene confirm stesen mana yang korang nak berhenti..kalau tak nanti rugi je beli tiket mahal2...

sebenarnya agak terkilan jugak sebab kite tak dapat nak ikut itenary sebenar masa pergi Jepun ni..salah satu sebab ade snow storm dan satu lagi berat badan kite dah meningkat so tak dapat nak jalan banyak sangat...tapi takpe at least tempat yang utama kite dah cover dulu..yang tak dapat pergi tu mungkin rezeki lebih boleh melawat Jepun lagi..

PERHATIAN! sesiapa yang pregnant sila bagitau awal2 masa nak checkin yang anda pregnant sebab nanti AirAsia akan bagi satu surat untuk diberi pada FA sebelom bertolak dan sama juga masa di Jepun..

okay so kite just bagi ringkasan tempat2 yang kite lawati ikut itenary asal:
Day 1 Jumaat : bertolak ke Jepun pada 2.45ptg dan tiba di Jepun 11.00mlm
Day 2 Sabtu : Jalan-Jalan area Fuchu(rumah kakak ipar)
Day 3 Ahad : Harajuku --> Shibuya --> Tokyo Tower
Day 4 Isnin : Asakusa --> Tokyo Skytree
Day 5 Selasa : Akihabara --> Roppongi
Day 6 Rabu : Odaiba --> Shinjuku
Day 7 Khamis : Jalan-Jalan hardoff(barang2 secondhand) area Fuchu
Day 8 Jumaat : balik Malaysia.

tapi disebabkan ade benda2 yang tak dapat dihalangi so tempat yang kite tak dapat nak cover adalah Odaiba dan Shinjuku sebab malam balik dari Roppongi tu kaki dah melecet sangat2 dan ke-esokan hari sampai Jumaat kite hanya melepak je kat umah kakak ipar dan berjalan sekitar Fuchu sahaja..ikutkan memang rugi tapi taknak paksa diri takut nanti effect baby pulak...so sape2 yang betul2 nak berjalan tanpa ada masalah terlampau sejuk sila la pergi time musim bunga dan luruh sahaja..sebab time sejuk dan panas nak berjalan memang susah sikit.. :)

so next entry kite akan cerita dari Day 1 sampai Day 8 kite di Tokyo,Japan!!

jom like!! =D


27 February 2014

Japan Trip Story

Assalamualaikum WBT..last time ade cite yang kite nak pergi berholiday kan..so nak btau la kite bercuti ke Jepun..sepatutnya plan nak g Jepun dari last year masa SAKURA lagi tapi plan cancel..tetiba ade tiket murah time musim SALJI so nak pergi sebab nak main ski kat Gunung Fuji..tapi plan berubah lagi bile dapat tau kite pregnant so takde la main ski kat Fuji cuma jalan2 area Tokyo je..

so kite beli tiket masa promo dapat la sorg RM775 harga tiket termasuk airport fee + tax..tiket ni kite beli masa bulan April 2013 dan terbang ke jepun pada 14Feb2014 - 21Feb2014

so untuk pergi Jepun ni takde la beria sangat sebab tau Jepun kan mahal segala barang2 die..so macam takde benda je yang boleh dibeli masa kat sana...tapi sebenarnye bile dah sampai sana memang shopping mengalahkan kat Malaysia sebab kite dah ade budget untuk kat Jepun dan kalau tak guna duit YEN tu macam rugi...

untuk dua orang pergi kite tukar 190,000yen...memula kite tukar 100,000yen = RM31.20 dan 2nd time tukar 90,000yen = RM2943..yang 2nd time tu dah rugi sebab currency dah naik kepada 1000yen = RM32.70..so sesapa yang nak pergi ke Jepun sila buat research bile currency turun dan naik supaya boleh tukar duit dengan harga murah..

Jepun masa bulan January dan February adalah musim sejuk so kene la sediakan long john,winter coat, kasut yang kalis air incase salji tengah turun,hand glove,mafla dan sebagainya..baju pulak serius tak payah bawak banyak2 sebab takkan tukar pon baju...yang penting long john tu bawak la dalam 3pasang dan baju jalan2 bawak 3pasang dan pakaian dalam patut bawak lebih ikut hari yang kite nak pergi..kalau pada yang pakai tudung senang pakai je selendang sebab tak perlu fikir nak gosok2..

trip kali ni memang mencabar sebab time snow storm so cuaca memang sejuk yang amat..kalau pagi2 boleh capai dari 1celcius dan tengahari 7celcius...Alhamdulillah setibanya kite kat sana snow storm pon dah takde langsung cuma cuaca je yang sejuk ditambah lagi berat badan yang semakin menaik..so agak susah la nak berjalan kaki...

untuk penginapan pulak kite tak boleh nak share sebab kite duduk rumah kakak ipar di area Fuchu..tapi kawan2 kite yang lain duduk kat BestHotel area shinjuku dalam RM1500++ jugak selama 6hari...dekat Jepun die cas per person bukan per room..so kene research betul2 area hotel yang murah2 boleh dapat kat mane..selalunya kalau area town memang mahal tapi senang nak berjalan-jalan..

rasenye tu je untuk introduction trip kite ke Jepun..InshaAllah kalau ade masa kite update lagi..jangan bosan membaca k!! :)

OTW to Japan!

jom like!! =D


03 February 2014

Set Bersalin Tanamera

Assalamualaikum WBT semua pembaca blog saya nie..walaupon macam awal lagi nak cerita pasal set bersalin..tapi memang dah beli so kite cerita je la kan..kenapa saya beli set bersalin nie? sebab macam best je bile baca review kat blog dan yang paling penting takde nak kene makan or minum pil2 herba yang banyak..mostly product die semuanya tuk luaran..sebelum beli memang dah buat survey habes-habesan la..harap2 akan habeskan kesemua item dalam set nie..

Saya beli satu set ni dari Kak Ikin...kak ikin ni pernah je masuk majalah Pa&Ma dalam ruangan testimoni utk Tanamera.. kalau nak tengok beli boleh contact FB Kak Ikin. kalau nak call atau whatsApp pon boleh...Ape yang best beli dari Kak Ikin nie..kite boleh COD sendiri dan nak pos pon boleh..tapi sebab saya nie first time guna set pantang so better jumpe face to face..saya jumpa kak ikin dalam pukul 9malam dan balik dalam pukul 11malam..sebab ape lama? sebab kak ikin terangkan satu persatu cara penggunaan setiap item dalam box..kak ikin siap suruh buat nota lagi dalam buku yang memang datang sekali dalam set tanamera nie..padahal arahan semua memang dah complete dekat box tanamera...kak ikin pon ade bagi jugak tips2 berguna untuk bersalin dan jugak cara nak jimat guna set bersalin tanamera nie..best2!!!

okay...sekarang ni saya dah masuk 24minggu..macam awal je kan tapi set Tanamera ni boleh digunakan sebelom bersalin lagi...ade 4 item yang kite boleh guna seawal kandungan 24minggu bukan semuanya la sebab ada 11 item dalam set nie antaranya:

  1. Cold Pressed Virgin Coconut Oil (boleh digunakan seawal 30minggu)
  2. Brown Formulation Soap (boleh digunakan seawal 24minggu)
  3. Herbal Massage Oil (boleh digunakan seawal 24minggu)
  4. Lavender Floral Water (boleh digunakan seawal 24minggu)
  5. Feminine Herbal Wash (digunakan semasa pantang)
  6. Herbal Bath (digunakan semasa pantang)
  7. Herbal Tea (digunakan semasa pantang)
  8. Firming Herbal Blend Paste (digunakan semasa pantang)
  9. Abdominal Wrap (digunakan semasa pantang)
  10. Calming Herbal Blend Paste (digunakan semasa pantang)
  11. Boreh Body Scrub (digunakan semasa pantang)
Susunan dalam Set Bersalin Tanamera
11 item dalam Set Bersalin Tanamera
Buku Panduan yang ada dalam Set Bersalin Tanamera
 Jom kite tengok 11 item dalam Set Bersalin Tanamera satu per satu!!
Cold Pressed Virgin Coconut Oil
yang ni tak guna lagi sebab 30minggu baru boleh guna..so akan direview berasingan.. :)
Brown Formulation Soap
dah guna dan bau die macam kat SPA! ade bijik2 macam scrub..agak sakit especially kulit halus macam saya nie..husband pon guna jugak..kalau best boleh beli lagi sebab takyah nak beli scrub dah.. :P
Herbal Massage Oil
dah guna jugak..takde la panas bile guna tapi memanaskan jugak..boleh apply di seluruh badan kecuali breast..tapi time pregnant jangan sapu kat perut pulak sian baby panas nanti.. :)
Lavender Floral Water
dah guna spray kat badan je..boleh jugak spray kat muka..bau lavender yang fresh!Kak Ikin cakap boleh spray dekat bantal or tilam baby atau mummy & kalau spray terkene kulit baby sikit pon takpe sbb takde chemical..
Feminine Herbal Wash
untuk membasuh bahagian sulit selepas melahirkan baby..so tiap kali pergi toilet kene basuh dengan feminine wash dan biar sampai kering..kalau nak senang simpan dalam botol spray..
Herbal Bath
yang ni untuk mandi pagi2..
Herbal Tea
yang ni untuk minum bersama sarapan pagi..
Firming Herbal Blend Paste
yang ni untuk digunakan bersama bengkung..masa nak pakai nie letak paste dekat perut lepastu lapik dengan kain pelikat(potong kecik) dan baru wrap perut dengan bengkung untuk elak bengkung kotor..
Abdominal Wrap
inilah bengkung dari Tanamera..
Calming Herbal Blend Paste
yang ni pilis untuk letak dekat dahi...kalau nak jimat bahagikan satu packet kepada dua.. :)
Boreh Body Scrub
yang ni scrub badan..awal2 memang tak sempat nak pakai sebab dinasihatkan bile pakai scrub ni biarlah mandi lama2 sikit so mungkin awal2 baby akan panggil je kan..so pakai la lepas seminggu or dua minggu bile badan dah rasa agak berkerak.. :p
saya dapat jugak FREE GIFT dari Kak Ikin sebab beli time die wat promo utk bulan Januari!
FREE GIFT ITEM : VCO, White Body Soap, Brown  Body Soap, Black Facial Soap, Green Body Soap & Kacang Hijau Facial Scrub
ADD ON item yang saya tambah..
Microwaveable Herbal Compress - RM49(normal price)
yang ni tungku mummy..sebab macam takde tungku lagi so beli je la..cara nak guna panaskan dalam microwave kurang dari 1minit..dalam 3saat dah cukup untuk panaskan tungku nie..
banyak lagi item yang Kak Ikin jual sebab Kak Ikin ade jugak jual item untuk SPA bukan fokus pada SET BERSALIN je..tapi saya nak try dulu yang ade nie..kalau okay boleh la repeat order...ouh Kak Ikin pon ade jugak jual loose item untuk berpantang..so boleh la melawat Facebook Kak Ikin

 TOTAL SET BERSALIN TANAMERA with TUNGKU MICROWAVEABLE = RM405

p/s : lepas melahirkan baby InshaAllah saya akan review untuk full item set berpantang pula!! :)

jom like!! =D


Related Posts with Thumbnails

About Me

My Photo
.i live a simple life n happy with it.