hari ni first time buat puding caramel.
salah satu makanan faveret..hehe...akhirnya dapat jugak buat hari nie..
resepi nie amik dari blog resepi raidah..
rase sedap-sedap je...tak manis tak tawar..
:D
salah satu makanan faveret..hehe...akhirnya dapat jugak buat hari nie..
resepi nie amik dari blog resepi raidah..
rase sedap-sedap je...tak manis tak tawar..
:D
Bahan untuk puding:
1. 6 biji telur
2. 1 tin susu sejat - gune susu Ideal
3. 1 tin air
4. 1/2 cawan gula pasir
5. 1 sudu teh esen vanilla
Bahan untuk sos caramel:
1. 1/2 cawan gula pasir
2. Sedikit air
Cara penyediaan (sos caramel):
Panaskan gula dengan sedikit air di dalam loyang hingga gula cair dan bertukar warna kuning keemasan.
Penyediaan puding:
Pukul telur sehingga kembang. Setelah itu masukkan gula. Kemudian masukkan susu sejat dan air.Masukan adunan ke dalam loyang sos(caramel) dan kukuslah selama 25 minit.Bila masak, sejukkan sebentar dan simpan di dalam peti sejuk. Bila dah betul-betul sejuk, baru keluarkan dari acuan. Sedia utk dihidangkan..
* Semasa mengukus, ikat tutup kukus dgn kain supaya wap tidak masuk ke dlm puding.
jom like!! =D
pandai nya buat.
ReplyDeletenyum..nyum..sampai kat tekak terasa nie.
hehhe
@Misz Pinkie Winkie
ReplyDeletenanti linda try la! senang je buat.. :)