Followers

27 February 2014

Japan Trip Story

Assalamualaikum WBT..last time ade cite yang kite nak pergi berholiday kan..so nak btau la kite bercuti ke Jepun..sepatutnya plan nak g Jepun dari last year masa SAKURA lagi tapi plan cancel..tetiba ade tiket murah time musim SALJI so nak pergi sebab nak main ski kat Gunung Fuji..tapi plan berubah lagi bile dapat tau kite pregnant so takde la main ski kat Fuji cuma jalan2 area Tokyo je..

so kite beli tiket masa promo dapat la sorg RM775 harga tiket termasuk airport fee + tax..tiket ni kite beli masa bulan April 2013 dan terbang ke jepun pada 14Feb2014 - 21Feb2014

so untuk pergi Jepun ni takde la beria sangat sebab tau Jepun kan mahal segala barang2 die..so macam takde benda je yang boleh dibeli masa kat sana...tapi sebenarnye bile dah sampai sana memang shopping mengalahkan kat Malaysia sebab kite dah ade budget untuk kat Jepun dan kalau tak guna duit YEN tu macam rugi...

untuk dua orang pergi kite tukar 190,000yen...memula kite tukar 100,000yen = RM31.20 dan 2nd time tukar 90,000yen = RM2943..yang 2nd time tu dah rugi sebab currency dah naik kepada 1000yen = RM32.70..so sesapa yang nak pergi ke Jepun sila buat research bile currency turun dan naik supaya boleh tukar duit dengan harga murah..

Jepun masa bulan January dan February adalah musim sejuk so kene la sediakan long john,winter coat, kasut yang kalis air incase salji tengah turun,hand glove,mafla dan sebagainya..baju pulak serius tak payah bawak banyak2 sebab takkan tukar pon baju...yang penting long john tu bawak la dalam 3pasang dan baju jalan2 bawak 3pasang dan pakaian dalam patut bawak lebih ikut hari yang kite nak pergi..kalau pada yang pakai tudung senang pakai je selendang sebab tak perlu fikir nak gosok2..

trip kali ni memang mencabar sebab time snow storm so cuaca memang sejuk yang amat..kalau pagi2 boleh capai dari 1celcius dan tengahari 7celcius...Alhamdulillah setibanya kite kat sana snow storm pon dah takde langsung cuma cuaca je yang sejuk ditambah lagi berat badan yang semakin menaik..so agak susah la nak berjalan kaki...

untuk penginapan pulak kite tak boleh nak share sebab kite duduk rumah kakak ipar di area Fuchu..tapi kawan2 kite yang lain duduk kat BestHotel area shinjuku dalam RM1500++ jugak selama 6hari...dekat Jepun die cas per person bukan per room..so kene research betul2 area hotel yang murah2 boleh dapat kat mane..selalunya kalau area town memang mahal tapi senang nak berjalan-jalan..

rasenye tu je untuk introduction trip kite ke Jepun..InshaAllah kalau ade masa kite update lagi..jangan bosan membaca k!! :)

OTW to Japan!

jom like!! =D


3 comments:

  1. seronoknya ke Japan! tapi kos besar..so tak mampu..hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah murah rezeki kite..lagipon dah plan lame..so tak terasa sgt la..kite pon takde g honeymoon mane2... :)

      Delete
  2. yeay yeayyy lagi lagi lagi. nak baca!!!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

About Me

My Photo
.i live a simple life n happy with it.