Followers

06 March 2014

Japan Trip : Day 1

Salam..bertemu lagi bersama-sama dalam Trip ke Jepun..fuhhhh...berpeluh jugak nak wat entry sebenarnya..sebab takut tak dapat nak abes sebab ade 8 hari!!! 
tak pernah pulak nak up entry pasal bercuti so blurrrr lagi macam mane nak cerita bagi best je org baca..huhu..selalu entry sikit2 je..gambar yang banyak kan??

so nak cerita hari pertama macam biasa bergerak dari Kuala Lumpur di LCCT naik Air Asia X..kite check-in awal untuk dapatkan tempat duduk dan boleh pilih la nak yang mana sebab kite tak beli seat..pukul satu dah boleh check-in dan gate bukak dalam pukul 2.30ptg jalan kaki naik plane..plane gerak dalam pukul 3ptg macam tu dan sampai di Haneda dalam pukul 10.00malam..sepatutnya sampai pukul 11.00malam tapi hari Jumaat tu sampai awal..

walaupon sampai awal..still tak boleh keluar dari plane disebabkan sebelom kitorg sampai ade snow storm dan jalan memang penoh dengan salji..dan yang bestnye duduk dalam plane hampir 4jam!!memang terseksa sangat!!!bayangkan pregnant mummy yang dah penat duduk dalam plane dan terpaksa tunggu lagi 4jam??dengan selalu nak pergi tandas dan lapar sangat2!!

selepas 4jam dorg dah clearkan jalan baru boleh masuk ke airport...tapi malangnya bagasi tak dikeluarkan lagi..so terpaksa menunggu lagi sampai pukul 7pagi baru bagasi boleh diambil...memang ni pengalaman yang paling pahit sekali sebab terpaksa tido dekat airport TANPA makanan dan minuman...memang lapar sangat2...dah la tak boleh melepasi imigresen langsung sebab bagasi still tak sampai..so pregnant mummy ni tido la kat lantai airport tue..sebab nak tahan lapar punye pasal...sepatutnye pagi ni la yang kitorg berjalan-jalan area Fuchu tapi dah tergendala..

kite share gambar sikit ek..sorry gambar tak banyak sebab tak bawak camera digital pon..semua gambar ihsan dari Ipad dan Samsung Galaxy Quattro sahaja...so kualiti gambar memang rendah... :)

Nasi Lemak Pak Nasser yang sedap!!! 
terpaksa tambah makanan lain sebab lapar..
baru landing di Haneda..tak nampak runaway langsung so terpaksa tunggu dalam plane selama 4jam!!!
Salji tengah turun..yang ais2 tu la salji..bile jatuh jadila yang putih2 tue.. :)
nampak tak ais tu?? yang tu salji dan nak cair sebab plane kan panas..
 selepas 4jam pon kitorang dibawa keluar naik bas untuk ke airport...
nampak tak salji tebal tu?? ade jugak plane yang rosak tak boleh nak gerak langsung..


Dah sampai Jepun!!!!
Inilah tempat terkandasnya kitorang sampai pukul 7pagi waktu Jepun la kan..
semua orang memang bantai tido...
pregnant mummy still bersabar duduk..tapi kul 5pagi dah baring jugak tido..tak tahan lapar.... :(
akhirnya dapat jugak amik bag dan keluar!!!!
  

ouh sebelom menamatkan entry nak share la pasal tandas jepun yang memang best!!!! tandas dorang memang bersih takde pon cleaner nak cuci2..tisu pon refill sendiri...takde la sampah merata-rata..ni contoh tandas kat airport..tandas kat train takde pulak nak amik gambar..pendek kate walaupon tandas train takde air tapi tandas takde la nak ade bau hancing or kotor sikit pon..dorang memang menjaga kebersihan sangat2...

cara nak guna tandas pon tak susah sebab first sekali kat airport ni fahamkan basic item iaitu tengok gambar dan makna dier..so lepasni kalau takde translation english dekat tandas lain kite tengok gambar dah tau untuk ape..jangan memandai-mandai tekan benda2 lain kalau takde translation takot jadi lain pulak..so time kat airport ni la nak godek ape2 pon sebab ade translation english..

Note : Tissue Toilet boleh dipam terus tau..takyah la nak buang2 kat tong sampah sebab sesetengah tempat tong sampah die kecik sangat muat2 nak masuk benda2 macam tuala wanita sahaja..kat Jepun tissue toilet boleh pam terus masuk jamban.. :)


musim sejuk tempat duduk die rase suam2 je.. :)

sekian sahaja entry untuk kali ini!!!


jom like!! =D


1 comment:

  1. woooo bestnyaaaa lagi lagi lagi.. saya peminat entry awak. sila buat entry byk lagi pasla jepun ye keekke..

    bule dibayangkan ler sharz terkandas kat airport lama2.. confirm sangat penat kan. tang dalam flight tu lagi laaa.. 4 jam dalam flight! omg.. orang dah excited sampai, tapi kena dok dlaam flt lama2 pulak haishhh

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

About Me

My Photo
.i live a simple life n happy with it.